Havnen i Gilleleje.Foto: Fiskeauktion Danmark Gilleleje
Det giver kvaler, at færre både lander fisk til auktionen i Gilleleje, men til gengæld kan den nordsjællandske fiskeauktion glæde sig over høje jomfruhummerpriser og EU-støtte til nyt afregningssystem.
Henover sommeren tager vi et tilbageblik på de bedste historier fra FiskerBladet henover årets første seks måneder.
Denne artikel blev bragt i magasinet FiskerBladet i februar 2024.
Det er især jomfruhummer, der bliver indbragt til fiskeauktionen i Gilleleje, og auktionsmester Lasse Nordahl fra Fiskeauktion Danmark Gilleleje glæder sig over både indbragte mængder og opnåede priser.
“Godt nok indbringes der færre jomfruhummere end for tre år siden, men vi har altså også mistet 12 både i den periode. Bådene er enten stoppet eller er blevet hugget op,” lyder det fra auktionsmesteren.
“Priserne ligger ikke helt oppe på tidligere tiders niveau, men fiskerne får stadig omkring 80 kroner kiloet, og det er altså ganske fint - ikke mindst når man tager det faktum med, at vi befinder os i en periode med høj inflation. I skrivende stund (december 2023, red.) når de faktisk cirka 100 kroner kiloet,” siger Lasse Nordahl.
Auktionsmesteren kalder det selv for ‘en ok pris’, men det skal naturligvis ses i lyset af, at værdien for blot år tilbage var rekordhøj.
“De højeste priser, vi har opnået, er 130 kroner kiloet, men de jomfruhummere var altså også store. Men så kom krigen i Ukraine og satte gang i inflationen, og så faldt priserne til omkring 100 kroner kiloet, og nu har de stabiliseret sig omkring 80 kroner per kilo,” forklarer Lasse Nordahl.
Han kalder situationen hos Fiskeauktion Danmark Gilleleje for ‘udfordret’, og det skyldes flere ting.
“For mig at se er det nemmeste i verden at tage en kuglepen og skrive, hvad andre skal gøre, og det er det, der sker med de nye krav, der kommer fra danske myndigheder, og i endnu højere grad fra EU, for det er altså ikke småting, de finder på dernede. Derudover er både sæler og skarver bestemt også en kæmpe udfordring for os, og der er jo ikke megen hjælp at hente fra politisk hold,” slår auktionsmesteren fast.
Nyt afregningssystem gennem støtte
Det er blandt andet kameraovervågning, vindmølleparker og lukkede havområder som ifølge Lasse Nordahl gør tilværelsen som fisker besværlig – og dermed også som fiskeauktion - men heldigvis er der også en anelse positive nyheder fra EU. Fiskeauktion Danmark Gilleleje har nemlig fået tildelt EU-støtte til et nyt afregningssystem.
“Hvad det nærmere går ud på, aner jeg ganske enkelt ikke, for jeg har rigeligt at se til i forvejen, men det vil vores bogholder kunne fortælle mere om,” slår Lasse Nordahl fast og sender stafetten videre til fiskeauktionens økonomiafdeling.
“Vi har brug for et nyt afregningssystem, da bogføringsloven bliver ændret, så fremover skal bilag også kunne lægges elektronisk ind i systemet, og det kan vi altså ikke med det nuværende system,” forklarer bogholder Pia Jørgensen.
Systemet, som kører på det hollandske PEFA-system, skal efter planen være helt oppe at køre i sommeren 2024, men der er et godt stykke vej endnu.
“Vi har fået en projektbeskrivelse af systemet, og programmører sidder og udvikler på det nu. Så skal systemet gerne være gennemtestet, inden vi får det installeret, så vi ikke kommer til at stå med en masse problemer, når det først er installeret og kører. Selvfølgelig vil vi som brugere meget gerne have, at alt fungerer, men det handler mere end noget andet om, at vi gerne skal kunne indberette korrekt, så fiskerne ikke kommer i problemer – de har jo lagt ansvaret for, at der indberettes korrekt i vores hænder, og det skal vi selvfølgelig helst kunne leve op til,” slår Pia Jørgensen fast.
EU-bevillingen til det nye system udgør 50 procent af udgiften.