Minister kæmper for at gøre Lillebælt til marin naturnationalpark

Miljøminister Magnus Heunicke vil udpege hele Øresund inklusiv Køge Bugt som en marin naturnationalpark - og det samme skal Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord.

Offentliggjort

Netop nu arbejder miljøminister Magnus Heunicke på at etablere landets to første marine naturnationalparker. Det sker i forhandlinger med Folketingets partier, der blev sat i søen i slutningen af september.

Dengang lød det fra Miljøministeriet, at forhandlingerne skulle handle om, hvad konceptet for de marine naturnationalparker i Danmark skal være, samt hvor de to parker i Øresund og Lillebælt konkret skal placeres.

Står det til ministeren selv, så skal hele Øresund inklusiv Køge Bugt udpeges som en marin naturnationalpark, mens den anden af slagsen skal dække hele Lillebælt fra Nordfyn og Juelsminde hele vejen ned til Als og Ærø samt Vejle Fjord. Det har Miljøministeriet oplyst i en pressemeddelelse.

"De to første marine parker skal ligge i områder, der er rige på havnatur, og det er mit udspil og mål, at parkerne bliver store. I Lillebælt har vi den tætteste bestand af marsvin i de danske farvande, og Øresund er kendetegnet ved en torskebestand, der trives. Derudover er der helt særlige naturforhold i både Lillebælt og Øresund med snævre områder mod nord med masser af strøm og helt særlige forhold for saltindholdet, hvor det salte vand fra Kattegat møder brakvand fra Østersøen," lyder det fra Magnus Heunicke.

I forbindelse med finanslovsaftalen for 2022 blev der afsat 10 millioner kroner årligt i perioden 2022-2025 til at etablere marine naturnationalparker, og det er altså de første to, der nu skal etableres.

I både Lillebælt og Øresund er der i dag udpeget strengt beskyttede områder. I strengt beskyttede områder er både havbunden, vandsøjlen og vandoverfladen beskyttet, så dyrelivet og havnaturen uforstyrret kan genoprettes og udvikle sig. Råstofindvinding og opsætning af havvind er ikke tilladt i områderne, ligesom al fiskeri, på nær et begrænset rekreativt fiskeri, er heller ikke tilladt.

Powered by Labrador CMS