“Grønland er et marked med stort potentiale”

Direktør for Tuco Marine, Jonas Pedersen.

Tuco Marine i Faaborg har blandt andet fokus på arktiske områder, og det er der flere gode grunde til.

Offentliggjort

Hos Tuco Marine Aps i Faaborg har man længe haft fokus på arktiske regioner som eksempelvis området omkring Grønland, og alene i år har værftet leveret to arbejdsbåde til rederierne Disko Line og Albatros Arctic Circle.

“Det er et strategisk område for os som værft, og der er nogle ting, der gør de arktiske egne interessante,” fortæller direktør for Tuco Marine, Jonas Pedersen.

Værftet havde sine første udviklingsprojekter i regionen for fire-fem år siden og har leveret de første både til Grønland i løbet af de seneste år.

“Vi vil gerne integrere og etablere nogle stærke samarbejder i de her regioner, og vi har haft de kolde egne i kikkerten længe. Vi tror, der sker rigtig meget, når det kommer til brug af både. Den forsvarspolitiske situation peger i en retning af, at områderne skal overvåges, og markedet for udvinding af mineraler vokser også i de her områder. Det er alt sammen noget, der kræver brug af mindre arbejdsbåde, og det marked ønsker vi at være en del af,” forklarer Jonas Pedersen. 

Naturlige udfordringer

Netop mindre arbejdsbåde er noget af det, Tuco Marine specialiserer sig i, så værftet har fra et udviklingsmæssigt synspunkt en interesse i at sikre, at deres fartøjer fungerer optimalt under de anderledes og arktiske forhold omkring Grønland.

En række udviklingsprojekter i regionen og målrettet arbejde med teknologier, der passer til forholdene, er derfor blandt andet noget af det, værftet arbejder med.

“Vi har et modulært koncept og design, som udrustes hver gang til de forskellige behov og bådtyper. Det, som i høj grad adskiller sig, når vi skal bygge til kolde regioner, er temperaturerne og is i vandet. Det er en materialemæssig udfordring, men også skroget skal kunne mere, og der trækker vi eksempelvis på vores erfaring med skrogteknologi,” lyder det fra direktøren.

Foruden brug af egen knowhow og erfaring benytter værftet sig også af direkte brugerinddragelse for at få alle perspektiver med.

“Det er rigtig spændende, og der er meget fælles forståelse og grundlag for dybere samarbejde at hente på den måde. Samtidig er det også interessant ved det her at lære om, hvordan kundernes dagligdag adskiller sig, for det er jo helt anderledes end i Danmark. Et eksempel kan være driftstemperaturer og spørgsmål om, hvordan man forholder sig til fugt og kulde. Det kan vi jo få svar på, fra dem, der kender forholdene og behovet bedst,” siger Jonas Pedersen.

Bådene fra Tuco Marine bruges til alt fra fiskeri og sightseeing til patruljering og overvågning samt som mindre fartøjer, der sættes ud fra større både.

Powered by Labrador CMS