Fiskekvoterne for Østersøen i 2025 er på plads

Torsk har spillet en stor rolle for fiskeriet på Bornholm.

Kvoterne for Østersøen ligger i 2025 fortsat på et lavt niveau på grund af de pressede forhold i farvandet - omend kvoten for sild stiger.

Offentliggjort

Fakta:

Ved forhandlingerne om fiskekvoter for Østersøen forhandles om 10 forskellige bestande, hvoraf følgende syv fiskekvoter har særlig relevans for dansk fiskeri. EU-kvoterne er sat som følger for 2025: 

  • Torsk i den vestlige Østersø: 266 tons til bifangst (-22 pct. i forhold til 2024, oprindeligt forslag var -73 pct.)
  • Torsk i den østlige Østersø: 430 tons til bifangst (-28 pct. i forhold til 2024, oprindeligt forslag var -68 pct.)
  • Sild i den vestlige Østersø: 788 tons til bifangst (uændret i forhold til 2024, oprindeligt forslag var -50 pct.)
  • Sild i den centrale Østersø: 83.881 tons (+108 pct. i forhold til 2024, oprindeligt forslag uændret)
  • Brisling: 139.500 tons (-31 pct. i forhold til 2024, oprindeligt forslag var -42 pct.)
  • Rødspætte: 11.313 tons (uændret i forhold til 2024, oprindeligt forslag uændret)
  • Laks: 34.787 styk (-36 pct. i forhold til 2024, oprindeligt forslag uændret)

Efter flere dages forhandlinger er fiskekvoterne for Østersøen i 2025 er blevet forhandlet på plads. Det skete tirsdag på et møde i EU’s Ministerråd i Luxembourg, hvor man ganske som i de foregående år har valgt at følge biologernes råd om lave fiskekvoter. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Fra dansk side er det igen lykkedes at sikre bifangstkvote for torsk, så der fortsat kan fiskes efter rødspætte, hvor torsk er en hyppig bifangst. Forbuddet mod rekreativt torskefiskeri er ligeledes blev videreført.

Også for sild i den vestlige Østersø er der fastsat en bifangstkvote. For sild i den centrale Østersø kan kvoten stige med 108 procent for 2025, da bestanden har fået det bedre. En begrænset mulighed for små fartøjer til at fiske efter sild med garn og andre passive redskaber er videreført for at give mulighed for at opretholde et mindre kystfiskeri.

For brisling er kvoten blevet reduceret mindre end EU-Kommissionen foreslog. Det suppleres imidlertid af en lukkeperiode for fiskeri efter pelagiske arter i brislings gydeperiode fra den 1. maj til den 31. juli i den østlige Østersø uden for 12 sømil, dog med en undtagelse for små fartøjer, som fisker med passive redskaber.

Fiskeriminister Jacob Jensen (V).

"Vi skal passe på vores fiskebestande, og nogle fiskebestande i Østersøen har det svært. Men der er også arter som rødspætte, centralsild og brisling, der har det godt, eller har fået det bedre. Derfor har det været vigtigt for mig at sikre, at vi fra Danmark kan fiske efter de arter, der har det godt. For lokalsamfundene langs de danske kyster spiller fiskerierhvervet en afgørende rolle. Og jeg er selvfølgelig meget optaget af, hvordan vi får de bedst mulige rammer for fiskerierhvervet, så vi også har et dansk fiskerierhverv langs Danmarks kyster i fremtiden," lyder det fra fiskeriminister Jacob Jensen (V).

Muligheden for at hjemtage én fedtfinneklippet laks per dag per rekreativ fiskeri blev videreført.

Powered by Labrador CMS