Indre danske farvande ramt af største iltsvind i årtier

Sådan så bunden ud i Kerteminde Fjord i september sidte år.

Det samlede areal med iltsvind i de indre danske farvande er nu på 11.000 kvadratkilometer, og der er konstateret kraftigt iltsvind - mindre end 2 milligram ilt pr. liter vand – med en udbredelse på størrelse med Lolland-Falster.

Offentliggjort

De indre danske farvande er netop nu ramt af det næststørste iltsvind nogensinde. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse på baggrund af et notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, som rapporterer om iltsvindets udbredelse og styrke på baggrund af målinger fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og data fra myndighederne i Tyskland og Sverige.

Iltsvindets udbredelse i september 2024 var næsten 50 procent større end i september 2023 og det hidtil næststørste registreret, kun overgået af iltsvindet i 2002, viser notatet.

Områderne med kraftigt iltsvind var i september i år fire gange større end i august, og i nogle områder var op til halvdelen af vandsøjlen påvirket af overvejende kraftigt iltsvind. Beregninger viser ifølge notatet, at mængden af vand berørt af iltsvind i september 2024 var godt 80 procent større end på samme tid sidste år.

Kattegat atter ramt

I september var der blandt andet udbredt iltsvind i det sydlige og centrale Kattegat, hvilket også var tilfældet i september sidste år. Før det skal man tilbage til 2008 for at finde den samme udbredelse i Kattegat.

Både i Kattegat og i en del farvandene var iltsvindet meget intenst, og i nogle områder var der iltfrit eller næsten iltfrit i bundvandet, og der blev frigivet giftig svovlbrinte fra bunden.

I en del områder var situationen meget kritisk for især bundlevende dyr, fisk og planter.

I Limfjorden blev der eksempelvis observeret døde hummere, krabber og søstjerner, ligesom der er fundet døde kutling, fladfisk og havørred.

Powered by Labrador CMS